Wie zijn wij

Richard de Bijl en Chita Gross zijn de eigenaren van Sportschool-Fitnesscentrum Richard de Bijl & Chita Gross.

Chita

"Vanaf mijn 9e jaar deed ik al aan georganiseerde sport: 7 jaar turnen en jazz-gymnastiek, 5 jaar volleybal, 3 jaar voetbal, 2 jaar zwemmen en ruim 20 jaar judo waarvan 10 jaar topsport. Het is dus niet verwonderlijk dat ik reeds op de basisschool besloten had om van sport mijn werk te maken.

Na de HAVO, in 1980 (ik was 17 jaar), ben ik naar de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding gegaan en heb deze met een MOP-akte succesvol afgerond.

In dezelfde periode werd ik opgenomen in de nationale kernploeg judo. Ik sportte in die periode zo'n 30 uur per week. En behaalde vele internationale successen: mijn grootste successen zijn brons WK 1986 en zilver EK 1987.

Vanaf 1982 tot 1990 was ik medewerkster op een sportschool in Vlaardingen en deed om wat extra's te verdienen - ik was immers een arme sporter- administratieve werkzaamheden bij een industrieel bedrijf in Rotterdam. In de eerste paar jaar leerde ik dat het lesgeven in de sport niet vanzelf gaat en dat het aanvankelijk helemaal niet zo prettig was als zelf lekker een uurtje te sporten. Mijn eigen kennis overdragen en het beste uit de ander halen, was voor mij als topsporter niet vanzelfsprekend. Na 2 jaartjes had ik eindelijk het gevoel dat ik daar aan toe was en doe nog steeds tot op heden met ontzettend veel plezier mijn lessen in onze sportschool.

Richard

Ik ben reeds op 7-jarige leeftijd begonnen te judoën bij Sportschool Jan van Gorsel in Vlaardingen. De daar in loondienst werkende Chris de Korte werd vanaf dat moment voor een groot deel in mijn leven een inspiratiebron in judo. Vanaf 1969 kwam ik in loondienst bij Chris, die toendertijd in Hoogvliet een sportschooltje was opgestart.

In 1973 ging ik in militaire dienst en werd sergeantsportinstructeur. In diezelfde tijd werd ik opgenomen in de militaire judoploeg. Na 18 maanden ging ik weer terug in loondienst bij de Korte en in 1975 begonnen we samen een zakelijk avontuur: Budo Instituut Hoogvliet BV werd door ons opgericht. Na hard werken in een garage (omgebouwd tot judozaal) en in het voorportaal van de Antwoordkerk groeide het ledenaantal snel. Genoeg om in 1979 een prachtige sportaccomodatie te openen in Sportcentrum de Papagaai. Er volgden jaren van keihard werken. Een mooie, leuke en ook een zeer spannende tijd, wat in 1987 resulteerde in een breuk tussen Chris en mij.

Ik koos voor mezelf en startte in 1988 Sportschool Richard de Bijl in Spijkenisse. Met niet meer in mijn bezit als een judomat startte ik met judo, ju-jitsu en konditietraining in diverse gymlokalen in verschillende wijken van Spijkenisse. Een jaar later zocht ik enkele medewerkers om meerdere sporten te introduceren. In 2 jaar tijd groeide het ledenaantal naar 400 leden.

In 1990 ging ik met Chita samenwonen en kwam zij de sportschool versterken. In die tijd werd de Maaswijk uit de grond gestampt en startte Chita met jeugdaerobics, judo, conditietraining, callanetics en stepaerobics in het gymlokaal aan de Maria Rutger Hoitsemastraat. Chita werd mede-eigenaar van de sportschool en de naam veranderde in Sportschool Richard de Bijl & Chita Gross. De sportschool groeide uit haar jasje tot 700 leden. Het werd dus tijd voor een eigen locatie.

In 1993 kregen wij een fantastische gelegenheid aangeboden van de gemeente Spijkenisse om een sportzaal aan de Galileïlaan 5 te kopen. Met medewerking 50 vrijwilligers werd deze zaal omgetoverd tot een prachtige sportschool met sportcafé.

Meerdere wijklokaties werden opgeheven en de leden uit deze wijken verhuisden naar de hoofdvestiging in het Sterrenkwartier. De gezellige en de meer professionele ambiance van een eigen locatie wierp zijn vruchten af: een jaar later was het ledenaantal opgelopen tot 1300 leden.

De jaren daarna kwam er steeds meer vraag naar fitness. Hier moest uiteraard naar geluisterd worden, want wat is een sportschool zonder fitnessruimte.................? In 1997 werd er 300 vierkante meter fitness, kleedkamers en receptie aangebouwd. Ongelooflijk, maar de sportschool bereikte een record aantal leden: 2300 !! En wederom werd de naam gewijzigd in Sportschool - Fitnesscentrum Richard de Bijl & Chita Gross en creëerde daarmee "een begrip in Spijkenisse".

Vanaf die tijd heeft onze sportschool en het sportcafé meerdere opknapbeurten en verbouwingen ondergaan en is er een sauna en Cycle-zaal bijgekomen. Inmiddels werken er vele medewerkers op verschillende fronten met elkaar op zeer goede voet.

Maar wat zeker niet vergeten mag worden zijn de woorden van Gé Koning (†) uit Amsterdam, een enorme inspiratibron voor mij: "Hoe groot je je sportcentrum ook wilt maken, vergeet nooit waarmee je begonnen bent Richard, JUDO, want daar liggen jouw grootste talenten." Ik ben deze woorden nooit vergeten en ik manifesteerde mij in de judowereld tot een bekend en bekwaam persoon.

Richard de Bijl is in november 2015 gepromoveerd naar 8e dan judo. Daarmee is hij de jongste 8e dan van Nederland.

Richard is reeds jaren ambassadeur in Nederland en over de grenzen. Overal zijn zijn stages geliefd bij zowel jeugd als volwassenen, bij amateurs en bij professionals.

Hij heeft ervoor gezorgd dat het judo en het judokader op een lijn staat met de IJF normen op het gebied van judo Kata. Sinds 1999, na een bezoek in Japan waar Richard het grote plaatje zag, is hij daarmee aan de slag gegaan. 

Richard kreeg zijn 8e dan uitgereikt door Tonnie Wagenaar (9e dan judo).

http://www.spfransen.nl/richard-de-bijl-leeft-judo/

Ik ben me inmiddels via het JU-PRINCIPE bewust geworden van de volgende stelling:

“Wees er bewust van waar en wie je bent”
“Wees er bewust van wat je voelt”
“Wees bewust van alles wat je doet”
“Maar oordeel niet”

Mijn motto is: "Je bent alles"

8 Januari 2011 is Richard geridderd in de Orde van Oranje Nassau door burgermeester Salet van Spijkenisse

Naast onze hobby sporten zijn we enorm gepassioneerd van onze 2 lieve bouviers Mick (geb:13-08-2002) en Keith (23-02-2006/19-10-2015).

TERUG