Judo als Schoolsport

Schooljudo een educatieve vorm voor alle soorten onderwijs

Rond 1900 kreeg de Japanner Jigoro Kano, minister van sport, cultuur en wetenschappen, de opdracht van de Keizer van Japan om iets toe te voegen aan het algemeen welzijn van de Japanse bevolking.

Uit alle vechtkunsten uit die tijd, ontwierp hij een methode. Die methode noemde hij judo.

Judo betekent meegeven om te overwinnen. Waarin de eigenschappen respect, moed, vertrouwen, samenwerking, hoffelijkheid, eer, vriendschap en doorzettingsvermogen getraind werden, om zo een veilige en betrouwbare samenleving te bewerkstelligen. Dit alles ter verbetering van lichaam en geest.

Inmiddels is judo ook uitgegroeid tot een Olympische sport en wordt er lesgegeven in nagenoeg alle landen van de wereld. Met als belangrijkste boodschap, judo te zien als een educatieve vorm ter verbetering van lichaam en geest.
Al snel werd judo ingevoerd als vak op alle lagere, middelbare, hogere en universitaire scholen van Japan.
Sinds een aantal jaren wordt judo ook in Nederland op scholen gegeven. Veel kinderen hebben hier baat bij. Judo dus als middel om de bovenstaande eigenschappen te versterken.

Richard de Bijl, 8e dan judo en meer dan 50 jaar ervaring, geeft sinds 2012 schooljudo. Sinds januari 2023 verzorgt hij deze lessen samen met Mischa Fransen, 2e dan. Een fantastisch initiatief, waar veel kinderen veel plezier aan beleven.

Is uw school nog niet aan de beurt geweest? Vul dan ons contactformulier in.

Via schooljudo is het makkelijk doorstromen naar de reguliere judolessen van De Bijl & Gross Judo. 

TERUG