Tai Chi Chuan

Tai-chi-chuan versterkt de gehele rugmusculatuur, waardoor we een rechtopwaarste rughouding aannemen, hierdoor krijgen we tussen de wervelschijven meer ruimte en dat is weer noodzakelijk om het zenuwstelsel goed te laten functioneren. De oefeningen van Tai-Chi zijn zo samengesteld dat ze de levenskracht (Chi) aansporen door het lichaam te stromen en blokkades in de meridianen tegen te gaan.

Chi is vitale energie en meridianen zijn kanalen in je lichaam waardoor de Chi (energie) stroomt. De filosofie van Tai-Chi is afgeleid van het Taoïsme. De belangrijke aspecten zijn de bewegingen, ademhaling, de zachtheid en innerlijke kalmte, waarbij de buikademhaling van essentieel belang is, waardoor bloeddruk en hyperventilatie verminderd en de mens meer in balans brengt. Dit alles heeft een opbouwend effect voor het zenuwstelsel, onrust wordt omgezet in rust.

Voor je met een Tai-Chi oefening begint zijn de volgende punten van belang. Het stil staan en leren ontspannen is van groot belang omdat de bewegingen ontstaan vanuit stilstand en er weer naar terugkeren. Daarom is deze fase heel belangrijk, namelijk oefenen van de Wu-Chi stand. Als je in deze houding staat, ontrek je de energie aan twee grote krachten van hemel en aarde, Yin en Yang. De ideeën van Yin-Yang zijn complementaire krachten in het universum die je gebruikt om het hele lichaam te onspannen. Bij Tai-Chi gaan ademhaling en beweging samen, hoewel men daar in het begin niet al te veel aandacht moet besteden omdat men anders verward raakt. De ademhaling en de aandacht dient gericht te worden naar de buik (tantien), Dit veld van energie is een gebied dat zich ongeveer drie centimeter onder de navel bevindt. Als men Tai-Chi beoefent, richt men de aandacht op het volgende. Ogen, zijn alert en volgen de bewegingen van je handen. Neus, adem rustig in en uit door de neus. Hoofd, het hoofd wordt rechtop gehouden alsof er een draad aan de kruin zit. Kin, deze trek je iets in, zodat de kruin omhoog komt. Heupen, visualiseer dat 75% van je gewicht zich onder de heupen, en 25% zich er boven bevindt. Knieën, zijn nooit op slot en komen niet voorbij je tenen. Schouders, zijn ontspannen zodat de energie niet omhoog trekt. Mond, de tanden en lippen houd je dicht op elkaar en de punt van de tong ligt tegen het gehemelte. Handen en vingers, zijn licht gestrekt en staan iets uit elkaar Polsen, zijn bijna gedurende de gehele vorm gestrekt waardoor de chi goed naar de vingertoppen kan stromen. Armen, de ellebogen en de polsen moeten ontspannen zijn. Rug, de onderrug moet je het gevoel geven dat hij omlaag zakt, dus kantel het bekken alsof je gaat zitten.

Kosten: € 70,00 per 10 lessen
Tijdens vakanties gaat de cursus niet door, zonder dat dit ten koste gaat van het cursusgeld.

De leraar: Hans Poot
Ik ben geboren in 1946 in Vlaardingen en was altijd al zeer geïnteresseerd in allerlei vechtsporten. In 1960 kwam ik in aanraking met judo en Jiu-Jitsu, sporten die ik nog steeds graag beoefen. Ik ben thans 'tweede dan judo', beoefenaar Jiu-Jitsu en volg ook nog wel eens een stage Aikido.

Ik train nog steeds in Spijkenisse bij Sportschool-Fitnesscentrum Richard de Bijl en Chita Gross met een leuke groep van leraren en oudere judoka's o.l.v. Richard de Bijl, 7e dan judo.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw maakte ik kennis met 'Tai-Chi-Chuan'. Van 1967 tot 1978 verbleef ik namelijk regelmatig voor mijn werk in landen als China, Singapore, Hongkong, Thailand en Vietnam en het is dan ook niet verwonderlijk dat je een keer met Tai-Chi in aanraking komt. Ik was meteen enthousiast. Ik deed immers al aan vechtsport en Tai-Chi deed me denken aan de kata's in het judo.

In 1980 leerde ik via mijn lerares Nellie Klabbers de uit China afkomstige Benjamin Lo kennen bij wie ik de nodige opleidingen heb gevolgd. Benjamin Lo was een leerling van de Grootmeester Ching-Man-Ching, de grondlegger van de 37 houdingen van de 'Yang style Tai-Chi-Chuan'. Hij is ook de vertaler van de boeken 'Dertien verhandelingen', 'Het wezen Tai-Chi' en 'Tai-Chi- Chuan vragen en antwoorden'.
Ook heb ik opleidingen gevolgd bij Lawrence Galante, William Chen en Wong Kiew Kit. Van Wong Kiew Kit, grootmeester verbonden aan het 'Shaolin Wahnam Chi Kung Institute' heb ik veel geleerd over Qigong. Deze man met een ervaring van meer dan dertig jaar is auteur van boeken zoals 'The art of Chi Kung', 'The art of Shaolin Kung Fu', 'The complete book of Zen', en het 'Handboek voor Tai Chi Chuan and Chi Kung for health and Vitality'.

In Tai-Chi bestaan verschillende stromingen. Een aparte groep wordt gevormd door beoefenaars van 'Taiji Tao-Qigong' waarvan Jan Kraak de oprichter is. Hij benaderde Tai-Chi vanuit een heel andere invalshoek, hoofdzakelijk gericht op Qigong. Hierbij is het vrije bewegen belangrijk en niet per sé gebonden aan een bepaalde vorm´. Zo is de ´Oostelijke groep Taiji Tao-Qigong´ ontstaan, waarvan ik ook deel uit maak.

Via de Stichting 'Taijiquan Nederland' kwam ik in aanraking met de 'Evenementencommissie'. Ik verzorg daar de workshops voor de 'Open Taiji-dag' die elk jaar in november wordt gehouden en ben daar tevens scheidsrechter en jurylid. Bij de Judo Bond Nederland ben ik accountmanager en bondraadslid.

In 1991 ben ik op aandringen van een groep liefhebbers begonnen met les geven. De groep cursisten groeide gestaag en ik geef nu les aan particulieren op locaties in Maassluis, Rozenburg (tot 2010) en Spijkenisse .
In 1995 ben ik ook les gaan geven op sportscholen, bij verenigingen, in ziekenhuizen en sinds enige tijd ook aan bedrijven.
Daarnaast geef ik ook workshops aan Mantelzorgers, de Stichting Welzijn Ouderen (SWO) en de Reumavereniging.

Ik ben Nationaal en internationaal (hoofd) jury lid en ben zoals dit jaar (2013) nog bij de open Wushu wedstrijden in Nederland en bij de wereld kampioenschappen in Baskenland geweest. Ieder jaar doe ik tevens de Open Nederlandse kampioenschappen.

TERUG