Kyokushin Karate

Voor meer informatie en proeflessen kunt u contact opnemen met Stichting Muramachi

Kyokushinkai is, net als andere karatestijlen, een van oorsprong Japanse vechtkunst. De uitvinder van deze stijl is Masutatsu Oyama. Karate op zich is een van traditioneel Chinees kempo afgeleide gevechtskunst uit China, die in Okinawa en later in Japan verder is ontwikkeld.

Een bekende beoefenaar is de Russische president/premier Vladimir Poetin die in deze krijgsport de 8e dan behaalde.

In 1953 richtte Masutatsu Oyama de Kyokushinkai-Kan op. De betekenis hiervan is:

Kyoku = het uiterste.
Shin = waarheid.
Kai = samenwerken.
Kan = gebouw,

Kyokushinkai staat bekend als de hardste en vrijwel de enige officiële vorm van "full contact" karate. Het is een volwaardige karatestijl waarin de onderdelen kihon, kumite, kata en tameshiwari alle verplichte onderdelen bij examens zijn. Kyokushinkai kenmerkt zich door gedisciplineerde en geestdriftige beoefening. Traditioneel wordt De 'Fighting Spirit' (Kokoro), het Bushido en de dojo-kun in de authentieke dojo dan ook zeer hoog aangeschreven. Het gevecht zelf vormt het zwaartepunt van deze karatestijl, kyokushinkai staat ook wel bekend als 'World's hardest karate'.

Voor senioren worden wedstrijden gehouden zonder beschermers en vol contact is toegestaan. Binnen een strak kader van regels, waarop vijf scheidsrechters per wedstrijd toezien, is het geoorloofd de tegenstander te slaan of te schoppen. Verboden technieken zijn echter schoppen naar het kruis en de gewrichten, en stoten naar hoofd, ruggengraat, kruis en hals. Schoppen naar het hoofd zijn echter wel toegestaan.

Kyokushinkai heeft een basis (Kihon) van 6 kata's. In deze kata's zijn de basisbeginselen ondergebracht.

3x Sukugi kata (gericht op balans en beentechnieken) (niet alle organisaties hanteren deze)
3x Taikyoku kata (gericht op balans en armtechnieken)
5x Pinan kata
En verder nog 12 hogere kata waarin alle aspecten van karate terugkomen.

Nederland
Het kyokushinkai werd begin jaren zestig in Nederland geïntroduceerd door Jon Bluming. Jon Bluming begon in 1959 te trainen onder Oyama waarna hij in 1962 de Nederlandse Karate Associatie (de N.K.A.) oprichtte. Bluming is momenteel een van de drie houders van de 10e dan. Dit is de hoogst mogelijke dangraad die kan worden behaald en geldt als uitzonderlijk eervol. De graad werd Bluming in 1994 toegekend door Kenji Kurosaki. Andere 10e danhouders zijn Kenji Kurosaki en Steve Arneil.

 

Karate strandtraining okt 2017                                

De leraren (hanshi's)
Frans van Wijngaarden en Tom Eikmans zijn beiden zeer bekwaam en zijn 9e dan Kyokushin - Budokai. Zij worden tijdens de lessen geassisteert door diverse danhouders (zwarte banden) die zij zelf hebben opgeleid. 

Deze vormende (full contact) japanse vechtsport wordt in onze sportschool beoefend door mannen en vrouwen vanaf 6 jaar.

 

TERUG